ARCHITECTURE AIR ARCHITECTURE RESIDENTIAL
    COMMERCIAL
    COMMUNITY/PUBLIC
    URBAN DESIGN &
ENVIRONMENTAL ART
    SMALL PROJECTS / MISCELLANEOUS  
  HOME  
  CONTACTS  
  SITE MAP  
  RELATED SITES / LINKS
  BACK  
     
AIR ARCHITECTURE
Community Hub for the Lammas Project, Pont-y-Gafel, Pembrokeshire

A competition-winning social centre and village green at the heart of a new-build permaculture development of up to 25 dwellings. The aim of the low-impact settlement is to demonstrate that the project can flourish and that low-impact development has an important role to play in the move to a greener society.

The turf/sedum roofed mono-pitched roof covers an external play/meeting area, trading post, office, kitchen, hall and creche built around a ceramic stove.

The structure is of locally grown composite larch and green tree plywood posts and beams, with earth retaining clay bags on the North elevation. The south facing greenhouse will maximise solar gain with a thermal back-up wall; low/high level air vents between the hall and greenhouse will create air movement and exchange warm greenhouse air for cooler interior air with flap valves to prevent reverse, syphonic circulation, while low-wattage solar fans matched to temperature difference will maximise temperature balance.

A pool and planting in the greenhouse will assist with air conditioning. The earth berm on the north wall will house passive water cooling and heat pumps. A tensioned cotton canvas roof allows additional light into the outdoor area.

Photographs by Paul Duerinck, model by Creative Industries Research and Innovation Centre

 

www.lammas.org.uk